KOLDING KAJAK KLUBS HISTORIE 1942 - 1945
 
 
· · en føljeton af H.P. - med bidrag af August Hansen, medlem 1937-1944. ·
 
 
1942
Aktiviteterne i 1942 startede med at Kolding Kajak Klub havde bestilt Ulrik og Gerda Neumann til at underholde en aften, nærmere bestemt d. 20. januar. Entre-priserne til arrangementet, der foregik på Industrien i Jernbanegade 13, var følgende: 1. parket:   kr. 2,50.   2. parket:   kr. 1,50.   Balkon:   kr. 1,50.   Ståpladser:   50. ører
 
Efter Ulrik og Gerda Neumann''s optræden spillede Bruno Henriksens orkester op til dans. Hele arrangementet gav et overskud på kr. 31.
 
Godt en måned senere, nærmere bestemt d. 25. februar, var der generalforsamling, der traditionen tro blev afholdt på Rutebilcafeen. Vagn S. Petersen var dirigent til generalforsamlingen hvor følgende bestyrelse blev valgt:

 

Formand: Niels Lisberg
Kasserer: Tage Zebis
Sekretær: Thyra Schmidt
Best. medl.: Egon Nielsen
Best. medl.: Hans Seirup
På generalforsamlingen blev desuden besluttet, at svømmeprøver skal aflægges hos Meiling i badeanstalten, samt at nye medlemmer skal opslås i klubhuset og derefter godkendes på en generalforsamling. Desuden vedtages af få elektrisk lys i klubben og der anskaffes efterfølgende en vindmølle og to akkumulatorer. Endelig besluttes at afbestille DKF''s blad Kajaksport.
 
Standerhejsningen finder sted d. 26. april og årets første tur er Donsturen d. 14. juni med deltagelse af Aksel Iversen og Orla Skjødt.
 
Ved JM i Horsens d. 21. juni opnår Kolding Kajak Klub følgende resultater:
Damer - 5.000 m:   3. Agnete Folting.
Herrer - 10.000 m:  3. Hans Seirup.
 
Holdmesterskabet blev vundet af Kolding Kajak Klub.
 
Ved Middelfartstævnet ved Gals Klint d. 3.-4. juni mødes Middelfart, Fredericia og Kolding kajak klubber. Vinder blev Fredericia.
 
Udover at sætte Fredericia stævne i kajakroning, skete det også at Kolding Kajak Klubs medlemmer gik i byen i Fredericia. August Hansen skriver om en af disse byture:
 
"Påklædning var ikke obligatorisk, men man sigtede efter altid at være klædt i hvidt, når man var ude i klubbens ærinde, på tur eller til stævner. Klubben havde også et dejligt ternet tørklæde, som efter hånden var obligatorisk for alle. Det brugtes kun som pyntetørklæde, og altid om halsen. Vi var altid let genkendelige, men det kunne også medføre nogle afgørelser, som ikke var behagelige.
 
Vi var engang tre, som i Fredericia havde været en tur på en restaurant, som havde medaljesalg af snaps. På vejen til Fredericia-klubbens bådehus for overnatning, dumpede vi ind på byens største hotel. Jeg var på vej fra toiletafsnittet til baren, da en kvinde i knaldgul kjole kom styrtende og fortalte, at min kammerat var i klammeri i baren. Samtidig kom to mænd, som tog fat i mig og lodsede mig ud gennem svingdøren. Derude stod den anden. Nu manglende blot den tredje.
 
Da han kom - ledsaget af andre mænd - var han sur, og ville ikke fortælle, hvad der var hændt. Han så nu ganske normal ud, uden skrammer. Kvinden i den knaldgule kjole var pianistinden fra baren! Et par dage efter fik vi hver et brev fra klubben med besked om, at vi havde fået én måneds karantæne! Det var en ukorrekt afgørelse, men ikke noget at tale om! Vi tog afgørelsen! En hel sommermåned uden kajak!!!"
 

Årets Marienlundstævne d. 13. september blev overværet af ca. 1.000 tilskuere, der havde betalt 50 ører pr. voksen og 25 ører pr. barn i entre. Dette gav et samlet overskud på kr. 238. Resultatet af Marienlundstævnet blev:

Herrer - 1.200 m 1.
2.
3.
Laurits Møller Nielsen
Hugo Christensen
Hans Seirup
8.34
8.45
9.05
Damer - 600 m 1.
2.
3.
Nete Folting
Frida Larsen
Else Folting
4.50
4.55
5.00

Som sædvanlig var der underholdning med eskimosving, stående roning, kajak dyst m.m. Desuden var der dette år forhindringsløb, der foregik ved at deltagerne startede på linie, roede ca. 20 m, tændte et kanonslag, som hang på en snor. Derefter skulle man op og igennem en bil slange, sprænge balloner på en snor, springe ud af kajakken ved vendepunktet, komme op i den igen og derefter ro tilbage i mål. Arrangementet sluttede med fakkeltog på søen.


Der blev afholdt Donstur d. 4. oktober med deltagelse af Erik Mortensen, Werner Lütken Petersen og Erik Nielsen.
 
Efterårsgeneralforsamlingen afholdes på Rutebilcafeen d. 21. oktober med Vagn S. Petersen som dirigent.
 
Ved standerstrygningen dette år havde 48 roet i alt 24.524 km.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hans Møller Nielsen
Hugo Christensen
Aksel Iversen
Peter R. Nielsen
Svend Aage Schrøder
Orla Skjødt
Eli Bechmann
Andreas Poulsen
Frida Larsen
Agnete Folting
1768
1694
1368
1363
1199
1096
994
900
872
859


 

Året i Kolding Kajak Klub sluttes d. 13. december med en vandretur sammen med medlemmer fra Fredericia Kajak Klub til Taulov, hvor der er fælles kaffebord, musik og sang.










1943

Der afholdes generalforsamling med August Hansen som dirigent d. 9. februar på Rutebilcafeen. De 30 deltagende medlemmer vælger følgende bestyrelse.
 
Formand: Hugo Christensen
Kasserer: Svend Aa. Schrøder
Sekretær: Thyra Schmidt
Best. medl.: August Hansen
Best. medl.: Egon Nielsen
 
Der er standerhejsning d. 18. april.
 
Da Hugo Christensen indkaldes til soldat og August Hansen rejser til Nyborg afholdes ekstraordinær generalforsamling d. 16. juni Svend Aage Schrøder vælges til ny formand, Erik Mortensen til ny kasserer og Eli Bechmann til nyt bestyrelsesmedlem.
 

Ved Marienlundstævnet d. 15. august deltager 19 kajakker under overværelse af omkring 1.000 tilskuere. DKF har indført en eskimonål man kan erhverve, det blev gjort af Hans Seirup og Hugo Christensen. Resultatet af stævnet var

Herrer - 1.600 m 1.
2.
3.
Hugo Christensen
Preben Møller Hansen
Hans Seirup
9.04
9.21
9.50
Damer 1.
2.
3.
Nete Bechmann
Else Folting
Frida Larsen
4.28
4.42
4.45
Herrer - Sprint 1.
2.
3.
Hans Seirup
Hugo Christensen
26 sek
36 sek
Stående roning 1. Aksel Iversen

Om aftenen var der kajakfakkeltog på søen og stævnet slutter med fælles kaffebord og dans i pavillonen.

Ved standerstrygningen d. 26. september havde 42 roet i alt 16.084 km. Der var i øvrigt ingen fælles rotur den dag, da sejlads på fjorden og åen var blevet forbudt.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Aksel Iversen
Preben Møller Hansen
Svend Aage. Schrøder
Hans Seirup
Hans Møller Nielsen
Jørgen Schlebaum
Egon Nielsen
Børge Jepsen
Helge Jørgensen
Hugo Christensen>
1077
842
825
807
752
740
675
656
586
525

Efterårsgeneralforsamling fandt sted d. 28. oktober på Rutebilcafeen med Niels Lisberg som dirigent.
 
August Hansen skriver om Badeanstalten:
"I grunden var der ikke så meget at samles om i klubbens regi om vinteren. Opvarmningsmulighederne var dårlige, for ikke at sige umulige. Det var først da klubben kom med i samarbejdet med Kolding Idrætsforening, at der blev etableret egentlig vintertræning. Det blev da også startet omgående - under gode forhold - fra badeanstalten i Jernbanegade. Her var mulighed for omklædning, træning og afslutning med bad. Et bad kostede 50 øre, der var også mulighed for hårvask.
 
Badeanstalten var beliggende i gården overfor Trocadero (i dag Netto). Ejeren hed Dige. Han var utrolig ferm til at vaske en af, når man havde været inde og få et afsluttende hedebad. Der var i øvrigt mulighed for mange slags bade. I hede badet var der plads til en halv snes personer, her sad folk stille og svedte.
 
For der var også dem der skulle tabe sig, for eksempel brødrene Charles og Johannes Jessen, der var sværvægtsbrydere i højeste klasse med flere DK mesterskaber. Samarbejdet med de andre foreninger gav også et tilskud af andre sportsfolk, der også kunne se fordelen ved at ro kajak. Det bedste var dog, at opholdet i badet var så langt, at der var tid til en rigtig lang løbetur. De fleste af de letbenede tog turen ud til Marienlund, og rundt om søen. Det var en rigtig god tur."



1944

Der afholdes generalforsamling d. 16. februar på Rutebilcafeen. På generalforsamlingen vedtages at opsætte skabe i omklædningsrum og følgende bestyrelse vælges:
 
Formand: Svend Aa. Schrøder
Kasserer: Erik Mortensen
Sekretær: Jørgen Schlebaum
Best. medl.: Eli Bechmann
Best. medl.: Aksel Iversen
 
Der var standerhejsning d. 16. april og d. 11. maj fejres klubbens 10 års jubilæum. Dette foregår på Rutebilcafeen, hvor der er festtale af Niels Lisberg og derpå fælles kaffebord og dans.
 
Der var fastelavnstur til Taulov, hvor katten slås af tønden, sammen med Fredericia og Middelfart. Til middag fik man biksemad på kroen, det var der fast tradition for. Taulov kro eksisterer ikke mere.

(over isen til Taulov)


Dette år sker der desværre en drukneulykke, da Thorkild Nielsen drukner ved Rebæk på vej ud til kammeraterne på Løverodde. Han havde en hjertefejl og måske havde han for travlt med, at komme til Løverodde, og fik et ildebefindende undervejs derud?
 
Ved årets JM i Holstebro opnår Kolding Kajak Klub følgende resultater:
Herrer begyndere - 10.000 m 1. Jørgen Schlebaum 57.11.01
Herrer begyndere - 1.000 m 2. Jørgen Schlebaum

Derudover opnås en sjetteplads som bedste placering. Ville man stille op til kaproning i Holstebro, måtte man først stille med en lægeerklæring på, at man var sund og rask. Måske gjaldt det for kaproning i almindelighed.

Dette år afholdes Svendborgtur med Agnete Bechmann, Eli Bechmann, Aksel Iversen og Jørgen Schlebaum som deltagere og Fyn rundt med deltagelse af Aksel Iversen og Helge Jørgensen.

Ved klubmesterskaber blev placeringerne følgende:

Herrer - 1.000 m 1.
2.
Hans Seirup
Preben Møller Hansen
4.44
Herrer - 10.000 m 1.
2.
Hans Seirup
Svend Aage Schrøder
52.34
Der er standerstrygning d. 8. oktober, med kaffebord i klubben. 42 har roet 15.888 km.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Børge Jensen
Laurits Højsager
Hans Seirup
Jørgen Schlebaum
Laurits K. Schultz
Preben MøllerHansen
Henry Skou
Svend Aage Schrøder
Johannes Lauritsen
Orla Skjødt
1104
968
955
928
882
816
723
646
627
598

Der afholdes efterårsgeneralforsamling d. 18. oktober på industriforeningen med Vagn Petersen som dirigent.



Om weekendhuset skriver August Hansen:
"Husets placering tæt op ad skråningen op til skoven, var særdeles ideel. Der var kun en smal passage, som var gravet ud for at give adgang til pigeafdelingen. øst for var der et lille skur - iskiosk - som lå således, at det skærmede husets gavl. Langt mod øst lå Løveroddepavillonen. Dejligt afsides, men ikke hvis man havde ondt i maven, for det var langt at bevæge sig for at komme på toilettet.
 
Mod nord ud mod stranden var der en dejlig græsbevokset, ret jævn, flad mark. Tæt ved stranden, lidt mod vest, lå husets nærmeste nabo med beboere. Ejeren var ejer af Koldings største konditori. Meget sympatiske mennesker, som også tålte nærheden af unge kajakfolk. De fik hver dag morgenbrød ud med fjorddamperen, somme tider for meget. Det overskydende kom ofte weekendhusets beboere til gode. Det skal også bemærkes, at der var en nabobeboelse mere. Den lå oppe i skoven. Her boede Skovchefen og familie. Nogle af beboerne her fik en ganske betydelig indflydelse på klubben, idet to døtre fandt deres ægtefæller i klubben. Det bør også nævnes, at der egentlig var flere muligheder for at besøge weekendhuset. For det første var der fjorddamperne Freia og Frigga, som også lagde til ved Julemærkesanatoriet og ved Christiansminde. De sejlede hele sommeren, og så var der landevejen over Stenderup. Disse muligheder brugte mange pårørende på gode sommerdage."



1945

Der afholdes generalforsamling d. 14. februar med Vagn Petersen som dirigent. Følgende bestyrelse vælges:
 
Formand: Svend Aa. Schrøder
Kasserer: Erik Mortensen
Sekretær: Jørgen Schlebaum
Best. medl.: Aksel Iversen
Best. medl.: Preben M. Hansen
Det besluttes at sælge vejrmøllen og de 2 akkumulatorer indkøbt i 1942 og i stedet installere rigtigt elektrisk lys. Der er standerhejsning d. 8. april. D. 7. juli overtager Peter Rosendahl Nielsen posten som sekretær.
 
Årets Marienlundstævne d. 8. august var plaget af dårligt vejr. Der var som sædvanligt omkring 1.000 tilskuere, der for voksnes vedkommende havde betalt kr. 1 og børn 50 ører for at komme ind. Resultatet af stævnet blev følgende:
Herrer - Marienlund pokal 1.
2.
Preben Møller Hansen
Hugo Christensen
Herrer - Sprint 1.
2.
Hugo Christensen
Aage Andersen
Damer 1.
2.
Nete Bechmann
Erna Schønning

Laurits Møller Nielsen laver eskimosving uden pagaj og Agnete Bechmann laver eskimosving som den første kvinde i Danmark.

 

Der blev afholdt en Gudenåtur på 340 km med deltagelse af Erik Stridsland og Aage Andersen.

Herrer - 1.000 m 1.
2.
Hans Seirup
Preben Møller Hansen
4.44
Herrer - 10.000 m klasse 1 1.
2.
3.
Aage Holt, Fredericia
Preben M. Hansen, Kolding
Henry Skov, Kolding
61.07
63.39
64.41
Herrer - 1000 m klasse 1 1.
2.
3.
Henry Andersen, Fredericia
Preben M. Hansen, Kolding
Aage Andersen, Kolding
5.22
5.27
5.28
Herrer - Sprint 100 m 1.
2.
3.
Henry Andersen, Fredericia
Aage Andersen, Kolding
Andreas Lind, Fredericia
35,1
36,6
37,
Damer - 5.000 m 1.
2.
3.
Nete Bechmann, Kolding
Lissen Brabrand, Skjold
Nete Nielsen, Fredericia
34.16
34.37
35.59
Damer - 600 m 1.
2.
3.
Lissen Brabrand, Skjold
Nete Bechmann, Kolding
Nete Nielsen, Fredericia
3.40
3.41
3.51
Der blev afholdt efterårsgeneralforsamling d. 17 oktober på Rutebilcafeen. Ved afslutningen på sæsonen havde 40 roet i alt 14.131 km
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Preben M. Hansen
Aage Andersen
Børge Jeppesen
Henry Skou
Erik Stridsland
Hugo Christensen
Laurits Højsager
Peder Andersen
Frederik Hansen
Verner Hansen
1266
1130
1113
1012
936
795
760
688
670
532

Vi takker vore sponsorer

Kolding Kajak Klub

Trindholmsgade 20, 6000 Kolding